Yağ Filtresi Değişimi

Yağ Filtresi Değişimi

Yağ filtresi değişimi araç bakım adımlarının en önemlileri arasında yer almaktadır. Motora yabancı madde ulaşmasını engelleyen yağ filtrelerinin periyodik bakımlarda değiştirilmesi gerekmektedir.

 Değişimi yapılmayan yağ fitresinde biriken yabancı maddeler nedeniyle motora hava girişi engellenir ve daha fazla ısınmasına neden olur. Yağ filtresi değişimi yapılan araçlarda motor arızaları daha az yaşanmaktadır. Yıllık olarak yapılan periyodik bakımlarda fitrelerin kontrolü sağlanmaktadır. Fakat araç motorunda herhangi bir arıza yaşanması halinde filtrelerin kontrolü yapılmalıdır.
 
Motor yağı araç aksamlarının aşınmadan daha uzun süre çalışması için kullanılmaktadır. Bu yüzden motor yağının kalitesi ve oranı araç aksamlarının ömrünün doğrudan etkilemektedir. Yıpranan yağ filtresi motor yağının kalitesini düşürmektedir. Düşen yağ kalitesine bağlı olarak ise araç aksamlarında arızalar meydana gelmektedir. Bu yüzden yağ filtresi değişimi göz ardı edilmemelidir. 

Yağ Filtresi Değişimi Nasıl Yapılır?

Yağ filtresi değişimiişlemi yetkili servislerden tarafından gerçekleştirilebileceği gibi sürücü tarafından da gerçekleştirilebilir. Yalnızca dikkat edilmesi gereken noktalar göz ardı edilmemelidir.
 
Yağ ve yağ filtresi değişimi adımları
 
  • Aracı düz bir zemine park edin.
  • Aracın kaymaması için tekerleklerin önüne sert bir cisim koyun.
  • Aracı kriko yardımıyla kaldırın.
  • Yağ tahliye tablasını motorun alt kısmına yerleştirin.
  • Bu aşamada aracınız sıcaksa soğumasını bekleyin.
  • Yağ kapağını sökün.
  • Motor yağı tahliye tapasını bulun.
  • Yağ tapasını saat yönünün tersi yönüne çevirerek sökün. Bu işlem için uygun anahtarı kullanabilirsiniz.
  • Boşaltma tapası contasını çıkarın. Çıkan conta eğer kötü durumdaysa değiştirilmesi gerekmektedir.
  • Çıkan tapanın ardından yağ boşaltımı başlayacak. Boşalan yağın yerine tekrar aracınıza uygun olan yağı doldurabilirsiniz.
  • Yağ filtresi konumu her araca göre değişiklik göstermektedir. Aracın yağ filtresi bulunarak saat yönünün tersine döndürülür ve hızlıca çekilir.
  • Filtrenin elle çıkarılamaması durumunda sökme aparatı kullanılması gerekebilir. Ardından yeni filtrenin yağlama işlemi gerçekleştirilerek tekrar aynı yere takılır.
 
Aracın çalışması için gereken tüm yağ ve filtreler her yıl periyodik olarak değiştirilmelidir. Düzenli olarak değişimi yapılmayan filtreler diğer araç aksamlarına kalıcı zarar verebilir.  İstinye yağ filtresi değişimi, İstinye motor yağ değişim servisi olarak tüm markalara hizmet vermekteyiz

İlgili Konular

Kızdırma Bujisi Arızası

Kızdırma Bujisi Arızası

Rehbere git

Katalizör Arızası

Rehbere git
Katalizör Arızası
Akü Ömrünü Nasıl Uzatırsınız?

Akü Ömrünü Nasıl Uzatırsınız?

Akü araç için gereken enerji depolamaktadır. Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek depolayan aküler araç için gerekli olan tüm enerjinin kaynağıdır. Akü’de herhangi bir arızanın yaşanması tüm araç aksamlarını direkt olarak etkilemektedir. Beklenmeyen durumlarda akü arızası yaşamamak için düzenli olarak kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Periyodik bakımının yapılmaması ve yanlış kullanım akü ömrünün kısalmasına neden olmaktadır. Değişimi maliyetli olan akülerin kullanım ömrünü uzatmak için şunlara dikkat edilmesi gerekir;

Rehbere git

Turbo Arıza Belirtileri

Rehbere git
Turbo Arıza Belirtileri