Oto Detaylı Temizlik
Oto Detaylı Temizlik

Oto Detaylı Temizlik

Oto detaylı temizlik aracın iç ve dış yüzeylerinin kullanım ömrünün uzaması ve yeni bir görünüme kavuşması için önemlidir. Aracın kaportasının durumu ve iç donanım temizliği araç değerleme işleminde dikkat edilen iki önemli konudur.

 Kullanım süresine bağlı olarak yıpranan otomobillerin temizliği doğru ve düzenli olarak gerçekleştirildiğinde yeni gibi görünmeye devam etmektedir. Oto detaylı temizlik temel olarak iç ve dış olarak iki gruba ayrılmaktadır. İç temizliği koltuk, cam ve zemin gibi bölümlerden oluşurken dış temizliği ise kaporta ve çamurluktan oluşmaktadır. 

Araç İç Temizliği Nasıl Yapılır?

Oto detaylı temizlik zaman aralığı değişkenlik göstermektedir. Araç içi temizlik her hafta yapılması gereken bir konudur. Düzenli olarak gerçekleştirildiği takdirde yüzeylerdeki yıpranma oranı düşmektedir. Aracın iç kısmı şu şekilde temizlenmelidir;
 
  • Araç içerisinde bulunan yabancı ve kullanılmayan maddelerin atılmasıyla temizliğe başlanmalıdır.
  • Temizlik için asit içermeyen doğal temizleyiciler tercih edilmelidir.
  • Araç içerisinde bulunan orta konsol yumuşak dokulu bir bez yardımıyla temizlenmelidir.
  • Temizlik ürünlerinin direkt yüzeye uygulanması sakıncalı olabilir. Bu yüzden ilk olarak beze uygulanıp ardından silme işlemi yapılmalıdır.
  • Bir kovaya ılık bir su doldurularak nemli bir bezle temizlenmesi tercih edilebilir.
  • Vites kolu, gösterge paneli ve iç kapının bölmeleri temizlenirken dikkatli olunmalıdır. Fazla ıslak bir bez kullanılması sakıncalı olabilir.
  • Araç içerisinde bulunan deri yüzeyler özel deri temizleyiciler kullanılarak temizlenmelidir.
  • Zemin temizliğinde girinti çıkıntılara giren tozlar vakumlu bir alet yardımıyla temizlenebilir.
 

Araç Dışı Temizliği Nasıl Yapılır?

Oto detaylı temizlik yapılırken araç dışı temizliği atlanmamalıdır. Aracın kaporta bölümü araç değerini belirleyen birinci konudur. Araç boyasında farklı hava koşulları ve yaşanan hasarlara bağlı olarak çizilme meydana gelebilir. Oluşan çizilmelere kısa süre içerisinde müdahale edilmezse araç içerisinde bulunan aksamlara zarar verebilir. Araç boyasının yeni görünümünü kaybetmemesi için düzenli olarak pasta cila işlemi yapılmalıdır.
 
Periyodik olarak gerçekleştirilen pasta cila işlemi aracınızın boyasında yaşanan çizikleri yok ederek yeni gibi görünmesini sağlar. Cila işlemi çiziklerin doldurulmasının yanı sıra kısmen de olsa aracınıza koruma sağlar. Pasta cila işleminin yanı sıra araç çamurlukları da detaylı temizlenmelidir. Çamurluğa yapışan kalıntılar temizlenmediği takdirde aracınıza zarar verebilir.

İlgili Konular

Akü Ömrünü Nasıl Uzatırsınız?

Akü Ömrünü Nasıl Uzatırsınız?

Akü araç için gereken enerji depolamaktadır. Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek depolayan aküler araç için gerekli olan tüm enerjinin kaynağıdır. Akü’de herhangi bir arızanın yaşanması tüm araç aksamlarını direkt olarak etkilemektedir. Beklenmeyen durumlarda akü arızası yaşamamak için düzenli olarak kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Periyodik bakımının yapılmaması ve yanlış kullanım akü ömrünün kısalmasına neden olmaktadır. Değişimi maliyetli olan akülerin kullanım ömrünü uzatmak için şunlara dikkat edilmesi gerekir;

Rehbere git

Partikül Filtresi Temizleme

Partikül filtresi temizleme, motor performansını korumak için kritik bir işlemdir. Eksiksiz ve etkili bakım, aracınızın ömrünü uzatır.

Rehbere git
Partikül Filtresi Temizleme
Turbo Arıza Belirtileri

Turbo Arıza Belirtileri

Turbo arızası belirtileri arasında motor gücünde azalma, araç hızlanmasında yavaşlama ve siyah veya mavi egzoz dumanı görülmesi yer alır. Ayrıca, turbo sesi normalden daha yüksek veya ıslık gibi olabilir. Yakıt tüketiminde artış ve motor arıza ışığının yanması da yaygın belirtilerdendir.

Rehbere git

Lastik Hava Basıncı Tablosu

Lastik hava basıncı tablosu, güvenli sürüş, yakıt tasarrufu ve araç performansı için kritik olup, düzenli kontrol edilmelidir.

Rehbere git
Lastik Hava Basıncı Tablosu